Fisio Taddeo: Fisioteràpia en Arts Escèniques · Posturologia

Falta de moviment a l’instrument

Bones!
Passades les festes, intentem tornar a posar-nos les piles i intentarem tornar a ser més constants explicant-vos cosetes.
Recupero una reflexió que va fer el nostre company de Màlaga, Javier López de l’Instituto de Posturología y Promoción de la Salud del Músico, sobre la postura estàtica a l’hora de tocar un instrument. Aquesta reflexió venia arrel de l’entrevista que la Cadena Ser li va fer a n’Ara Malikian. No va voler dir en cap moment que és convenient que tots els músics es moguin com en Malikian, però sí és interessant remarcar l’opinió de l’artista: “La nostra posició és poc natural. He de fer sempre exercici, mantenir-me en forma i intentar tocar el més relaxat possible. Quan vaig aprendre a moure el cos a l’escenari i a prendre consciència que tinc un cos, em vaig sentir més alliberat i relaxat, i ara no podria tocar quiet. Em fa mal l’esquena si començo a tocar quiet”.

No obstant, l’objectiu d’aquesta entrada d’avui, no va per aquí. Recentment, he tingut en consulta a un guitarrista (guitarra elèctrica) que venia amb un dolor insuportable des de feia mesos al dit índex de la mà esquerra. Aquest dolor se li apareixia als pocs minuts d’estar tocant la guitarra i l’obligava a parar de tocar. Després d’observar-lo tocant, m’adono de la compensació que fa amb el dit a l’hora de fer el bending i només corregint la implicació muscular per fer-lo, el dolor desapareix (no si torna a la mateixa posició incorrecta).

 

 

 

 

 

 

Com veiem a la imatge, el dit no funciona en bloc, seguint la rectitud dels diferents segments falàngics. Sinó que hi ha una torsió que implica una distensió del lligament. Aquest moviment es dóna al pivotar el dit per desplaçar-se més ràpid pel màstil i per desplaçar la corda.

En aquesta imatge, veiem que hi ha una ruptura del lligament. Por sort, el moviment del nostre guitarrista no era tan violent

Com ja hem vist en altres entrades, és molt important la integració del membre superior en el moviment de la mà i dissociar els diferents moviemtns és primordial per a prevenir lesions. Per aquest motiu, he estat buscant tutorials a youtube i cap m’ha convençut i, fins i tot, en molts d’ells, he trobat el mateix problema que el del meu pacient. Dels vídeos consultatst, el que més m’ha agradat és aquest:

En aquest cas, veiem com el guitarrista s’ajuda amb una supinació de l’avantbraç per fer aquest bending. Entenc la supinació com una ajudant indirecta de la rotació externa de l’espatlla, i aquesta, de l’estabilització escapular. A més, la supinació de l’avantbraç provoca una millor alineació de les diferents falanges i la força queda repartida.

Res més, això és tot per avui.

Salut i música!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *