Fisio Taddeo: Fisioteràpia en Arts Escèniques · Posturologia

L’activitat bucal en el cantant

Bones!

Us animo a fer un experiment:

Poseu a reproduir el vídeo que us adjunto a continuació, però sense so. I a partit del primer minut poseu-hi so i disfruteu de la fantàstica veu d’en Víctor Arbelo.

Suposo que coincidireu amb mi que no podem deixar de tenir en compte la gran activitat muscular que trobem a la cavitat bucal (i extrabucal) per cantar una cançó o recitar un text.

 

Aquí la musculatura intrínseca i extrínseca de la llengua que estarà treballant per a fer les diferents vocals, les.consonants i els moviments que veiem al vídeo

I aquí, els músculs extrínsecs relacionats amb l’obertura mandibular i amb la llengua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vistes aquestes fotos amb la gran quantitat de músculs relacionats amb l’articulació del llenguatge (i al cantar, uns altres més que participaran per a col•locar la veu, a més d’afinar, etc.) I vist el vídeo d’aquest meravellós “Dímelo” de Víctor Arbelo, podem intuit que una descompensacióno desequilibri de forces.


Així doncs, quan jo veig el vídeo, com que no puc dedicar-me a ser el Carles sense ser el Carles fisio, em fixo en la mossegada del Víctor… i veig que els seus incisius no coincidieixen. Què implica això? Tenint en compte que, en condicions normals, la punta de la llenguaen repòs es troba darrere els incisius superiors; a cada moviment de la mandíbula hi haurà un desequilibri muscular d’un costat respecte a l’altre (que es pot apreciar en el videoclip) i fins i tot, els llavis tampoc són simètrics al pronunciar certes vocals.

En això, podríeu dir-me… “i què? Pot ser part de l’expressivitat del cantant”. I jo hi estaria d’acord, si no fos per les alteracions que pot provocar. Com ja hem vist en altres entrades, la boca i la llengua són importants captors neurosensorials i ens permeten regular la postura. Aquest desajustament provocarà tensions en altres parts del cos, com compensacions; i si una d’aquestes compensacions no es fa, apareixerà el dolor.

Quines mesures podríem prendre en primera instància? En aquest cas, li recomanaria al Víctor automassatge de la musculatura del costat dret de la cara, externament i intrabucal, i provaria de reforçar la musculatura de la part esquerra de la cara (mastegant més per aquest costat i reactivant els músculs fent ganyotes, només amb la part esquerra de la cara). Si no hi ha millora, es podria veure amb un ortodontista posturòleg o examinar els exercicis amb major profunditat.

Això és tot per avui.

Salut i música!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *