Fisio Taddeo: Fisioteràpia en Arts Escèniques · Posturologia

Soy Luna, París 2018

Bones!

Els que em seguiu per facebook, ja haureu vist que he estat aquest cap de setmana treballant a París, al Zénith per l’espectacle Soy Luna de Disney. Era la tercera vegada que col•laborava amb Encore Productions i indirectament amb la productora espanyola Sold Out, que va gestionar les gires europees de Violetta! i ara, la de Soy Luna.

El cap de setmana va anar molt bé i malgrat tenir bastanta feina, no es van haver de grans intervencions… S’ha de dir que tan l’equip tècnic com l’artístic respiraven tranquilament quan van veure que podien comunicar-se amb nosaltres en castellà, per explicar quins problemes estaven tenint. El cas és que a cada ciutat tenen un servei de fisioteràpia diferent, i cada vegada que es tracten significa una nova anamnesi i nou tractament sense tenir en compte el que els han fet precedentment i sense saber el que se’ls farà posteriorment.

Per això, és curiós que es prengui la mesura de contractar fisioterapeutes pel bon desenvolupamebt dels espectacles, però que no es tingui en compte el seguiment dels artistes per tractar possibles lesions i prevenir-les. I evidentement, això s’hauria de fer des del dia 1 dels assajos per la gira… O, al menys, des del primer dia d’espectacles.

És fàcil trobar vídeos d’aquest espectacle de Disney, en el qual veiem caigudes de la protagonista sobre patins, així com tortes de turmells ballant. Els artistes se sotmeten inconscientment a un risc innegociable pel benestar del seu cos. Així, vèiem l’altre dia en un vídeo que vaig compartir per facebook, un fisio de gira amb un espectacle, sense moure masses tan grans ni de gent ni econòmiques. Era Marc Pujo, ocupant-se del Théâtre du Soleil, de gira per Nova York.

Per tot això, demanem fisioterapeutes presents als equips tècnics que van de gira i en el període de creació… I no només en espectacles teatrals, també en gires musicals. Aprofito per compartir l’estudi que els meus companys de Médecine des Arts, Mathieu Spencer i Isia Smieszchalska, van fer relacionant els dolors dels músics i els viatges.

Salut i música!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *