Fisio Taddeo: Fisioteràpia en Arts Escèniques · Posturologia

De parts i cantants

Bones!

L’altre dia, m’explicava la meva directora una peculiaritat del que solen fer a les cantants modernes (entenem modernes com les no líriques) en els parts, arrel de la notícia sobre la salut vocal de la Shakira.

Sembla ser que a aquestes cantants els practiquen una cesària primerenca sistemàtica durant els seus parts… perquè no arribin a engreixar el que els tocaria en la darrera fase de l’embaràs. Amb això, provoquen una cicatriu a nivell abdominal, però evidentment, no només a nivell de la pell, també en fàscies i músculs. A més, tanquen quirúrgicament la diàstasi abdominal:

Quins són els riscos per la cantant (a part dels de qualsevol dona)?

  • Una important alteració a nivell  de la cavitat abdominal, fortament intricada en la ventilació, comportarà una disfunció del diafragma toràcic. I això comportarà alteracions en els altres diafragmes (cranial, clavicular i pèlvic), doncs tots han de funcionar correctament i coordinadament
  • Una mala coordinació entre el transvers abdominal i la resta de músculs abdominals amb el diafragma. Recordem que la musculatura abdominal és la que ens permetrà realitzar un bon “apoggio”, importantíssim en el cant líric, però també en la música moderna.
  • Adherències de la cicatriu, a nivell de la pell, teixit conjuntiu, fàscia o múscul, que es traduiran en canvis posturals globals, al ser la cicatriu un gran paràsit en la regulació del control postural.
  • Indirectament, si el periné no treballa com hauria de fer-ho, i tampoc ho fa el diafragma toràcic, és fàcil que trobem dolors lumbars, dolors de tipus ciatàlgic o cruràlgic, etc.
  • Evidentment, les adherències i el mal funcionament dels diafragmes, perjudicaran la veu: reducció del registre, disfonies recurrents, hipertensió, per exemple, en músculs infrahioideus (que tendiran a provocar un descens de la laringe i fàcilment un engolament de la veu, etc), etc.

Ho deixem aquí per avui…

Salut i música!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *