Fisio Taddeo: Fisioteràpia en Arts Escèniques · Posturologia

Música i activitat física

¡Bones!

Avui us vull parlar d’un tema recurrent quan parlo amb els meus pacients… Són compatibles esport i tocar un instrument?

Abans que res, dir que hi ha certs esports que és millor evitar: esports de contacte i qualsevol en què les mans corrin perill de lesions (bàsquet, vòlei o handball per possibles capsulitis en els dits o fissures).

Així doncs, diré que fer activitat física és beneficiós a l’hora de tocar un instrument. Dit això, farem un petit anàlisi sobre els mètodes d’estudi en la pràctica instrumental. El mètode tradicional contempla només l’estudi o entrenament tècnic, sense tenir en compte l’entrenament físic. De manera que tot l’entrenament que es fa, és sobre l’instrument i repetint els passatges (a vegades, variant tempos i aplicant variacions per afavorir la memorització) fins a aconseguir el resultat. Desgraciadament, no es té en compte la preparació dels músculs per fer una activitat concreta (fora de l’instrument), i permetre que més tard els dits, per exemple, sàpiguen desplaçar-se més ràpid sobre l’instrument per aconseguir treure un passatge.

Prenent els orígens de la medicina de les arts, veiem com la medicina esportiva contempla com a necessari un entrenament físic independent del tècnic (i a vegades, combinats). Així és que, per què no dedicar un temps a preparar el cos per que sigui capaç de mantenir una postura, mantenir el braç a l’aire (els violinistes o trompetistes, per exemple) i al mateix temps treballar la rapidesa i resistència de músculs més petits encarregats del moviment dels dits?

Solucions n’hi ha moltes i s’ha de trobar la més adequada i adaptada a cadascú… Avui en dia estan de moda moltes activitats en grup que poden ser indicades (Ioga, Cadenes Musculars o Pilates), però s’ha de vigilar com es fan. Amb això, em refereixo que els professors d’aquestes tècniques haurien de fer classes reduïdes per poder controlar la bona praxis i el bon desenvolupament de les classes complint amb els objectius dels diferents alumnes. Les tècniques que us dic, ens serviran per reforçar la musculatura del tronc, el que ens permetrà tenir una bona postura a l’instrument i mantenir-la durant més temps.

Feldenkrais, Tècnica Alexander, Cos i Moviment o les Cadenes Musculars ens ajudaran a millorar la consciència dels músculs que fan els diferents moviments, a més de reduir tensions parasitàries. Una vegada treballada aquesta consciència, podemo incloure exercicis específics que ens ajudaran a millorar la resistència i la velocitat d’execució del moviment.

En aquest exercici, treballem els músculs lumbricals i els interossis palmars. Per facilitar la tasca a la musculatura extrínseca o de l’avantbraç

Amb aquest exercici, seguim treballant els músculs lumbricals de la mà, però també els interossis dorsals. Com a l’exercici anterior, l’objectiu d’aquest exercici és facilitar la tasca de la musculatura de l’avantbraç

Els exercicis que es faran per reforçar la musculatura intrínseca de la mà, es faran depenent de quin sigui l’objectiu que es busca. Hi ha gran varietat d’exercicis i tot és qüestió de posar-hi una mica d’imaginació.

En resum, fer algun tipus d’activitat física és profitós pel cos, i molt beneficiós a l’hora de tocar un instrument. L’activitat escollida és a judici de cadascú, des d’activitats aeròbiques fins al gimnàs (sempre evitant la hipertròfia dels músculs, fet que fa perdre agilitat i velocitat en els cicles de contracció-relaxació musculars).

Això és tot per avui.

Salut i música!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *